Margaritai Stārastei -100


 
„ Dievs viņu mīl, dodams tik skaistu talantu…”
(No kādas vēstules.)
 Aicinām bērnus, vecākus un vecvecākus apskatīt literāro izstādi, veltītu Bērnības zemes valdniecei, iemīļotai bērnu rakstniecei un ilustratorei Margaritai Stārastei , kura 2.februārī svinēs savu 100 gadu jubileju.
 Latvijā ikviens viņu pazīst pēc viņai vien raksturīgajām bērnu grāmatu ilustrācijām. Kopumā sarakstītas un ilustrētas gan pašas , gan citu autoru ap 100 pasaku grāmatas. Populārākās no tām: „Zīļuks”, „Ziemassvētku pasakas”, „Pasaku ābece”, „Pintiķu ciems”.
Bibliotēkā ir gandrīz visas Margaritas Stārastes grāmatas.
Viņas bērnu grāmatu ilustrāciju stils ir uzreiz atpazīstams: košas krāsas, personificēti koki un augi, daudz zvēriņu un sīku kukainīšu. Un katra ilustrācija izstaro visaptverošu mīļumu. Stārastei nemaz nepatīkot un nepadodoties zīmēt ļaundarus, tādu viņas tēlu galerijā maz. Šo mīļumu rada apaļu formu pārsvars mākslinieces darbos: bērni apaļām actiņām, maziem, apaļiem deguntiņiem un apaļiem vaidziņiem. Apkārt daudz apaļu augļu, puķīšu, dzīvnieku mazuļu ar apaļām austiņām. Aplis vienmēr tiek skaidrots kā pilnības, apskaidrības un bezgalības simbols. Maģiskos rituālos apļus velk, lai aizsargātos pret ļauniem gariem. Šķirstot grāmatiņas ar Stārastes zīmējumiem, tiešām pārņem sajūta, ka esi pasargāts, ieaijāts un apskaidrots.
 Grāmatas pacietīgi gaida savus lasītājus !
 

Komentāri